Portalul ofera informatii complete despre clinicile particulare din Romania.

Partenerii nostri va pun la dispozitie o gama larga de servicii medicale, medicina interna, cardiologie, pediatrie, medicina muncii, neurologie, psihiatrie, psihoterapie, endocrinologie, dermatologie, acupunctura, homeopatie, ORL, oftalmologie, oncologie, chirurgie, ortopedie, urologie, obstetrica-ginecologie, stomatologie generala, implantologie, ginecologie, consultatii medicale, analize medicale.

Clinicile particulare promovate beneficiaza de recomandarea portalului www.clinica-particulara.ro iar dumneavoastra aveti garantia serviciilor de cea mai inalta calitate.

Ce este ecografia si ce fel de boli se pot depista?

Ce este ecografia si ce fel de boli se pot depista?

Ecografia este o metoda imagistica, care poate vizualiza orice structuri anatomice, cu limitari la nivelul creierului. plamanului, osului sau poti vizualiza doar anumite parti din organism.

Ecografia nu prezinta efecte adverse asupra structurilor examinate (organismul), usor accesibila, fara costuri mari, nu foloseste radiatii, nu este invaziva si in majoritatea cazurilor nu necesita o pregatire speciala, ecografia poate fii repetata de cate ori este necesara si la orice grupe de pacienti inclusiv gravide si copii.

Principiul ecografiei consta in emiterea de ultrasunete de catre o sonda speciala. Aceste ultrasunete sunt reflectate de structurile anatomice intalnite si apoi receptionate si transformate intr-o scara de tonuri alb-negru pe monitor.

Ecografia este principala metoda de screening in medicina, datorita avantajelor pe care le ofera:

rapiditatea obtinerii unui diagnostic
lipsa de nocivitate
posibilitatea de repetare
practic nelimitata ca numar de examinari si timp
obtinerea de planuri multiple si diferite de examinare ale aceluias organ.
Totodata  poate observa , modificari in functionalitatea unor organe, prin vizualizarea in timp real a acestora, fiind foarte utila in studiul inimii, tubului digestive, tractului urinar, al activitatii musculare, etc. Pot fi depistate diferite modificari in structura organelor (formatiuni tumorale sau suferintele organelor in cadrul unor tulburari metabolice (dislipidemiile, diabetul zaharat sau bolile inflamatorii) fiind modificari structurale.

Metoda ecografica Doppler este o tehnica suplimentara de cercetare si identificare a structurilor vasculare, implicit a fluxului sangvin de la nivelul acestor structuri abordabile ecografic cum ar fi arterele, venele. In prezent, orice aparat de ultrasonografie este dotat cu modul Doppler. Tehnica Doppler ca metoda de sine statatoare are aplicabilitate numai in studiul si patologia structurilor vasculare arteriale si venoase periferice sau profunde (abdominale, pelviene etc.), mai putin segmentele intracraniene ale arterelor carotide interne, unde angiografia clasica sau prin rezonanta magnetica este suverana. In general, studiul Doppler se face in completarea ecografiei bidimensionale care permite studiul organelor parenchimatoase (ficat, splina, plamani etc.) si al celorlalte structuri nevasculare.

In afara studierii vascularizatiei prin metoda Doppler, exista si ecografia cu substanta de contrast o metoda de investigatie nou introdusa la noi in tara. Aceasta imbunatateste performantele ecografiei clasice prin utilizarea unui agent de contrast de uz intravenos. Pe langa faptul ca nu este invaziva, ecografia cu substanta de contrast nu este nici iradianta. Acest tip de investigatie are numeroase aplicatii in practica clinica precum studiile de perfuzie a miocardului, ecocardiografia, vizualizarea vaselor mari (intracraniene, periferice) si a vaselor mici (din ficat, rinichi, pancreas, san), insa organul care beneficiaza cel mai mult de pe urmele acestei metode ramane ficatul.

 

Sursa: www.exmedica.ro

© 2015 Copyright by clinica-particulara.ro